godo

Przedszkole Publiczne Nr 3 z Oddziałem Integracyjnym w Pyrzycach

Jadłospis

 

16.10.17-27.10.17

ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

ZMIANY

 

16.10.17

PONIEDZIAŁEK

Zupa mleczna(makaron)7*Pieczywo mieszane1*, masło, polędwica, papryka, ogórek świeży, pasta z jajka,3* herbata z cytryną.

Kubuś marchewkowo malinowy, ciastka holenderskie,1*

woda

Zupa jarzynowa7*9*,

Ryż z musem jabłkowym, truskawkami,1* jogurtem naturalnym,7* kompot wieloowocowy. jabłko.

 

kcal

592kcal

201kcal

530kcal

 

17.10.17.

WTOREK

Pieczywo mieszane1*, masło7*, ser żółty7*, rzodkiewka, pasta z ryby 4*, szczypior ,pomidor, kawa z mlekiem7*

Maślanka truskawkowa,7* woda.

Barszcz czerwony 7*9*

Pulpety Ala gołąbki(mięso,( kapusta biała, pomidory)3*,ziemniaki kompot wieloowocowy ,owoc

 

kcal

592kcal

97kcal

457kcal

 

 

18.10.17

ŚRODA

Pieczywo mieszane,1* masło,7* szynka wędzona, rzodkiewka ,miód, szczypior ,kawa z mlekiem7*/herbata.

Kasza manna1*7* z musem jagodowym

Zupa pomidorowa z z makaronem1*7*9*

Ryba w cieście naleśnikowym1*3*, sur. z selera,9* brzoskwini, jogurt naturalny7*, ,ziemniaki, kompot z truskawek. Jabłko.

 

kcal

405 kcal

181 kcal

509kcal

 

19.10.17

CZWARTEK

Zupa mleczna(płatki jaglane) 1*7*pieczywo mieszane1*, masło7* ,dzem4*,ogórek kiszony ,twaróg7*, rzodkiewka, szczypior, herbata z cytryna

Jogurt naturalny z truskawkami,7* woda.

Krupnik ryżowy1*9* Kotlet drobiowy panierowany1*3*, sur. z kapusty pekińskiej, szczypiorku, żurawiny, ziemniaki, kompot owocowy ,kiwi.

 

kcal

444 kcal

97kcal

423kcal

 

20.10.17

PIĄTEK

Pieczywo mieszane1* ,masło,7* jajecznica3* ze szczypiorkiem ,kawa z mlekiem, 7*marchew do pogryzienia.

Winogron, ciastka1* ,woda.

Zupa ziemniaczana z zacierką7*9*

Łazanki 1*z kapustą białą i kiełbasą, koperkiem, marchewką, kompot wieloowocowy.

 

kcal

446 kcal

101kcal

455 kcal

 

23.10.17

PONIEDZIAŁEK

Zupa mleczna(płatki ryżowe) 1*7*Pieczywo mieszane1*, masło7*, tuńczyk4*, szczypior, dżem, rzodkiewka, herbata malinowa

Kubuś marchewkowo bananowy,

woda

Zupa kapuśniak7*9*

Zrazy wieprzowe w sosie pieczarowym1*7* zieniaki,1* fasolka szparagowa z wody, kompot owocowy. banan

 

kcal

365kcal

151kcal

407 kcal

 

24.10.17

WTOREK

Pieczywo mieszane,1* masło,7* wędlina drobiowa, ser żółty 7*, rzodkiewka, szczypior, pestki dyni ,herbata z cytryną

Jogurt naturalny z truskawkami,7* woda, ciastka kruche.1*

Zupa ogórkowa7*9*

Krokiety ryżowe,1*7* sur. z marchewki , jabłka, ananasa ,jogurt naturalny7*

kompot owocowy.

 

kcal

405kcal

101 kcal

453 kcal

 

25.10.17

ŚRODA

Rogal 1*, masło7, twaróg,7* kakao7*marchew do pogryzienia.

Sałatka owocowa ,woda

Rosół z makaronem1*9* kurczak w potrawce ,buraczki czerwone z jabłkiem, cebulą,

7*9*

ziemniaki, kompot owocowy.

 

kcal

405kcal

101kcal

681kcal

 

26.10.17.

CZWARTEK

Zupa mleczna(płatki owsiane)7*Pieczywo mieszane,1* masło,7* wędlina szynkowa, miód, rzodkiewka, szczypior, pestki słonecznika ,herbata owocowa

Ciasto drożdżowe z owocami1*3*78, woda.

Zupa pomidorowa z ryżem.1*7*9*

Bryzol rybny3*4*, ziemniaki, sur z kapusty kiszonej, marchwi ,jabłka,

kompot wiśniowy .gruszka.

 

kcal

446 kcal

321kcal

455kcal

 

27.10.17.

PIĄTEK

Pieczywo mieszane1* ,masło7*jajecznica7* szczypior, kakao/herbata z cytryną

budyń z jagodami.1*3*7*

Zupa kalafiora1*9*

Spaghetti Napoli z klopsikami mięsnymi, sur. z selera,9* brzoskwini, żurawiny, jogurt naturalny7*, kompot owocowy, kiwi

 

kcal

436kcal

147kcal

501kcal

 

 

JADŁOSPIS dekadowy oraz informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • DSC06478.JPG
  • DSC06480.JPG
  • DSC06484.JPG
  • DSC06492.JPG


Wszystkiego, co naprawdę trzeba wiedzieć nauczyłem się w przedszkolu – o tym jak żyć, co robić, jak

postępować, współżyć z innymi, patrzeć, odczuwać, myśleć, marzyć i wyobrażać sobie lepszy świat...

                                                                       

                                                                                              Robert Fulghum