godo

Przedszkole Publiczne Nr 3 z Oddziałem Integracyjnym w Pyrzycach

Jadłospis

 

19.02.18-02.03.18

ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

ZMIANY

 

19.02.18

PONIEDZIAŁEK

Pieczywo mieszane1*, masło7*, serdelki drobiowe na gorąco, ketchup, kawa z mlekiem7*

Kubuś marchewkowo-bananowy, ciastka.1*

Zupa kalafiorowa 7*9*,

Makaron z twarogiem truskawkami, jogurtem naturalnym1*3*7*, kompot wieloowocowy. kiwi

 

kcal

592kcal

201kcal

509kcal

 

20.02.18.

WTOREK

Pieczywo mieszane1*, masło,7* ogórek świeży, pasta z ryby wedzonej4*,szczypior, pomidor ,ser żółty 7*,kawa z mlekiem,7*

Jogurt naturalny z truskawkami.7*

Krupnik zabielany7*9*

Zrazy wieprzowe w sosie koperkowym ,fasolka szparagowa op. ziemniaki, kompot wieloowocowy ,jabłko.

 

kcal

444kcal

97kcal

655cal

 

21.02.18

ŚRODA

Zupa mleczna(płatki owsiane)1*7*pieczywo mieszane1*, szynka drobiowa , ogórek świeży, szczypior, miód, rzodkiewka, herbata owocowa

Kisiel z jabłkiem polany jogurtem naturalnym,7*

Biały barszcz7*9*

Krokiety ryżowe1*, sur. z marchewki, jabłka ,ananasa, jogurt naturalny 7*kompot owocowy, mandarynka

 

 

445kcal

190kcal

453kcal

 

22.02.18

CZWARTEK

Pieczywo mieszane1*, masło, pasta z jajka,3* szczypior, rzodkiewka, twaróg7*, herbata z cytryną/kakao.

Kasza manna z malinami,7

Zupa pomidorowa z ryżem7*9*

Kotlet dewolaj, sur. z kapusty pekińskie, marchwi, szczypiorku, żurawiny , jogurt naturalny 7*ziemniaki, kompot owocowy, banan.

 

kcal

446kcal

151kcal

585kcal

 

23.02.18

PIĄTEK

Zupa mleczna(płatki ryżowe)1*7*Pieczywo mieszane1*masło7*, polędwica , ogórek świeży, szczypior, rzodkiewka, dżem, herbata owocowa

Mandarynka, ciastka1* ,woda.

Rosół z makaronem1*9* klopsiki rybne w sosie pomidorowym1*4*7*, sur. z selera, jabłka, brzoskwini, jogurtu naturalnego7*, ziemniaki, kompot owocowy

 

kcal

456kcal

131kcal

535 kcal

 

26.02.18

PONIEDZIAŁEK

Pieczywo mieszane1*, masło7*, jajecznica,3* szczypior, herbata owocowa.

Maślanka z truskawkami.7*

Barszcz czerwony7*9*

Kotlet schabowy ,marchew z groszkiem op., ziemniaki, kompot

 

 

kcal

405kcal

101kcal

635kcal

 

27.02.18

WTOREK

Pieczywo mieszane1*, masło7*, szynka drobiowa4*, szczypior, ogórek rzodkiewka ,pomidor ,ser żółty78, ,kawa z mlekiem7*

Banan ,ciastka1*, woda.

Zupa ogórkowa 1*7*9* kluski śląskie z masłem1*7*, sur. wielowarzywna z jogurtem naturalnym7*, pestki dyni, kompot owocowy.

 

kcal

445kcal

97 kcal

551kcal

 

28.02.18

ŚRODA

Zupa mleczna(miśki makaron)1*7*Rogal, masło7*, twaróg7, żurawina ,kakao,1*7* marchew do pogryzienia.

Kubuś marchewkowo-bananowy, ciastka1*

Zupa ziemniaczana.

Kurczak po chińsku z bukietem jarzyn, kasza kuskus1*, kompot, jabłko.

 

kcal

446kcal

201kcal

609kcal

 

01.03.18.

CZWARTEK

Pieczywo mieszane1*, masło7*, szynka wędzona ,pomidor, sałata, miód ,szczypior, kawa z mlekiem7*./herbata owocowa

Budyń z jagodami7*

Zupa pomidorowa z ryżem1*7*9*

Kotlet rybny4*, sur. z kiszonej kapusty, marchwi, jabłka, ziemniaki ,kompot wiśniowy, banan.

 

kcal

445 kcal

151kcal

509kcal

 

02.03.18.

PIĄTEK

.zupa mleczna (płatki ryżowe)7*pieczywo mieszane1*, masło, pasta z tuńczyka4*, szczypior, papryka czerwona, dżem, herbata owocowa.

Drożdżówka z owocami.1*3*

Krupnik ryżowy7*9*

Karkówka w sosie, kalafior z wody, ziemniaki, kompot owocowy

 

kcal

444kcal

151kcal

630kcal

 

 

JADŁOSPIS dekadowy oraz informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • DSC06478.JPG
  • DSC06480.JPG
  • DSC06484.JPG
  • DSC06492.JPG


Wszystkiego, co naprawdę trzeba wiedzieć nauczyłem się w przedszkolu – o tym jak żyć, co robić, jak

postępować, współżyć z innymi, patrzeć, odczuwać, myśleć, marzyć i wyobrażać sobie lepszy świat...

                                                                       

                                                                                              Robert Fulghum