godo

Przedszkole Publiczne Nr 3 z Oddziałem Integracyjnym w Pyrzycach

Jadłospis

 

14.05.18-25.05.18

ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

ZMIANY

 

14.05.18

PONIEDZIAŁEK

Pieczywo mieszane 1*7*,masło 7*, jajecznica 3* , szczypiorek, kawa z mlekiem 7*.

Jogurt naturalny z truskawkami 7*

Zupa kapuśniak 7*9*, Spaghetti bolognese, 1*3*7*, kompot wieloowocowy, jabłko.

 

kcal

4066kcal

97kcal

509kcal

 

15.05.18.

WTOREK

Pieczywo mieszane1*, masło 7*, rzodkiewka, szynka drobiowa, szczypior, pestki słonecznika, pomidor, ser żółty 7*, kawa z mlekiem 7*.

Kubuś marchewkowo-bananowy.

Zupa kalafiorowan7*9*,

Parowce z jogurtem naturalnym1*3*7*, truskawkami, kompot owocowy, kiwi.

 

kcal

445kcal

201kcal

498cal

 

16.05.18

ŚRODA

Zupa mleczna (zacierka)1*7*, pieczywo mieszane 1*, masło 7*, pasta z ryby wędzonej 4*, rzodkiewka, dżem, szczypior, herbata z cytryną.

Kisiel z jabłkiem polany jogurtem naturalnym 7*, ciastka 1*.

Krupnik ryzowy7*9*,

Ćwiartki z kurczaka pieczone, marchew z groszkiem op, ziemniaki z koperkiem, kompot owocowy.

 

 

436kcal

97kcal

571kcal

 

17.05.18

CZWARTEK

Pieczywo mieszane 1*, twaróg 7*, ogórek świeży, szczypior, pasta z jajka 3*7*, rzodkiewka, kakao7*/ herbata owocowa.

Drożdżówka z owocami 1*3*7*.

Rosół z makaronem 7*9*,

Kotlet schabowy, mizeria 7*, ziemniaki z koperkiem, kompot owocowy, banan.

 

kcal

465kcal

221kcal

539kcal

 

18.05.18

PIĄTEK

Zupa mleczna (płatki owsiane) 1*7*, pieczywo mieszane 1*, masło7*, szynka, ogórek świeży, szczypior, rzodkiewka, miód, herbata owocowa.

Budyń z malinami.

Zupa pomidorowa z ryżem 1*9*, Kotlet rybny 4*, sur z kiszonej kap. marchewki, jabłka, ziemniaki, kompot owocowy.

 

kcal

445kcal

151kcal

509 kcal

 

21.05.18

PONIEDZIAŁEK

Zupa mleczna (płatki ryżowe)1*7*, pieczywo mieszane 1*, masło, serdelki na gorąco, ketchup, herbata owocowa.

Kubuś marchewkowo-bananowy, ciastka1*.

Biały barszcz 7*9*,

Naleśniki z twarogiem 1*3*7*, dżemem, jogurtem naturalnym 7*, truskawkami, kompot wieloowocowy, jabłko.

 

kcal

435kcal

201kcal

502kcal

 

22.05.18

WTOREK

Pieczywo mieszane 1*, masło 7*, pasta z tuńczyka 4*, ser żółty, ogórek świeży, rzodkiewka, szczypior, kawa z mlekiem.

Maślanka z truskawkami 7*.

Zupa ziemniaczana 1*7*9*, Gulasz wieprzowy, kasza Kus Kus 1*, sałata z jogurtem naturalnym 7* i szczypiorkiem, kompot owocowy, kiwi.

 

kcal

556kcal

97 kcal

509kcal

 

23.05.18

ŚRODA

Zupa mleczna (makaron literki)1*7*, pieczywo mieszane 1*, masło 7*, pasta z jajka 3*, dżem, ogórek świeży, pestki z dyni, rzodkiewka, szczypior, herbata owocowa.

Racuchy drożdżowe smażone 1*3*7* herbata z cytryną.

Zupa ogórkowa 7*9*,

Łazanki z młodą kapustą i kiełbasą 1*, kompot, jabłka.

 

kcal

554kcal

211kcal

665kcal

 

24.05.18.

CZWARTEK

Rogal, masło 7*, twaróg 7*, żurawina, kakao 1*7*/herbata z cytryną, marchew do pogryzienia.

Banan, ciastka, woda.

Krupnik zabielany 1*7*9*

Kotlet z fileta kurczaka, mizeria ze szczypiorkiem 7*, ziemniaki, kompot.

 

kcal

445 kcal

90kcal

555kcal

 

25.05.18.

PIĄTEK

Pieczywo mieszane1*, masło7*, szynka drobiowa ,pomidor, sałata, miód ,szczypior, kawa z mlekiem 7*/herbata owocowa.

Budyń z jagodami7*

Rosół z makaronem 1*7*9*

Ryba w cieście naleśnikowym 3*7*, fasolka szparagowa, ziemniaki, kompot wiśniowy, jabłko.

 

kcal

525kcal

151kcal

529kcal

 

 

JADŁOSPIS dekadowy oraz informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • DSC06478.JPG
  • DSC06480.JPG
  • DSC06484.JPG
  • DSC06492.JPG


Wszystkiego, co naprawdę trzeba wiedzieć nauczyłem się w przedszkolu – o tym jak żyć, co robić, jak

postępować, współżyć z innymi, patrzeć, odczuwać, myśleć, marzyć i wyobrażać sobie lepszy świat...

                                                                       

                                                                                              Robert Fulghum