godo

Przedszkole Publiczne Nr 3 z Oddziałem Integracyjnym w Pyrzycach

Jadłospis

 

11.06.18-22.06.18

 

ŚNIADANIE

II

ŚNIADANIE

 

OBIAD

ZMIANY

 

11.06.18

PONIEDZIAŁEK

Rogal,1* masło7*, twaróg7, żurawina ,kakao,1*7*/herbata z cytryną, marchew do pogryzienia.

Kubuś marchewkowo-bananowy ,ciastka.1*3*

Biały barszcz7*9*, łazanki z młodą kapustą i kiełbasa, kompot wieloowocowy. winogron

 

kcal

466kcal

201kcal

665kcal

 

12.06.18.

WTOREK

Pieczywo mieszane1*, masło,7* rzodkiewka, pasta z tuńczyka4*, ,szczypior, pestki słonecznika, pomidor ,ser żółty 7*,kawa z mlekiem,7*

Jogurt naturalny z truskawkami 7*

Zupa pomidorowa z makaronem 7*9*

Ćwiartki z kurczaka pieczone, sur. z kapusty pekińskiej, marchewki, żurawiny, jogurt naturalny7*, ziemniaki ,kompot owocowy, melon

 

kcal

435kcal

97kcal

571cal

 

13.06.18

ŚRODA

Zupa mleczna(makaron literki)1*7*Pieczywo mieszane1*, masło7*, szynka drobiowa4*, rzodkiewka ,ogórek św. szczypior, dżemem, herbata z cytryną.

Kisiel, ciastka1*, owoc

Zupa kapuśniak7*9*

Kotlet rybny 4*,sałata ze szczypiorkiem i jogurtem7*, ziemniaki, kompot owocowy. arbuz

 

kcal

446kcal

190kcal

571kcal

 

14.06.18

CZWARTEK

Pieczywo mieszane1*7* ,masło7*, jajecznica3* ,szczypiorek, kawa z mlekiem7*/herbata z cytryną

Budyń z jagodami.

Zupa ziemniaczana.

Gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna, kalafior z wody, kompot, kiwi

 

 

406kcal

151kcal

565kcal

 

15.06.18

PIĄTEK

Pieczywo mieszane1*masło7*, pasztet pieczony , ogórek świeży, szczypior, rzodkiewka, miód, herbata owocowa

Drożdżówki z owocami ,woda.

Krupnik ryżowy1*9* kiełbasa pieczona z cebulką, mizeria jogurtem, ziemniaki, kompot owocowy.

 

kcal

445kcal

215kcal

650 kcal

 

18.06.18

PONIEDZIAŁEK

Pieczywo mieszane1*, masło 7*,szynka drobiowa4*, pasta z jajka, ogórek świeży, rzodkiewka, szczypior, kawa z mlekiem.

Kubuś marchewkowo-bananowy ,ciastka.

Zupa kalafiorowa7*9*

Naleśniki z twarogiem, dżemem, jogurtem naturalnym, truskawkami, kompot wieloowocowy .owoc

 

kcal

535kcal

97kcal

502kcal

 

19.06.18

WTOREK

Pieczywo mieszane1*, masło 7*,pieczeń pieczona4*, Ser żółty, pomidor, rzodkiewka, szczypior, kawa z mlekiem.

Chipsy owocowe, ciastka.

Zupa koperkowa1*7*9* ryba w cieście naleśnikowym, sur. z selera, jabłka, brzoskwini ,ziemniaki kompot owocowy. banan.

 

kcal

556kcal

98kcal

535kcal

 

20.06.18

ŚRODA

Zupa mleczna(płatki owsiane)1*7*Pieczywo mieszane1*, masło 7*,pasta z tuńczyka,3* dżem, ogórek świeży, pestki dyni, rzodkiewka, szczypior, herbata owocowa

Jogurt naturalny z truskawkami

Zupa ziemniaczana.

Kurczak po chińsku z bukietem jarzyn, kasza Kus Kus, kompot, kiwi

 

kcal

556kcal

97kcal

665kcal

 

21.06.18.

CZWARTEK

Pieczywo mieszane1*7* ,masło7*, jajecznica3* ,szczypiorek, kawa z mlekiem7*

Ciasto drożdżowe z owocami, woda

Rosół z makaronem1*7*9*

Kotlet schabowy, mizeria ze szczypiorkiem ,ziemniaki, kompot,

 

kcal

445 kcal

221kcal

555kcal

 

22.06.18.

PIĄTEK

Pieczywo mieszane1*, masło7*, polędwica ,pomidor, sałata, twaróg ,szczypior, kawa z mlekiem7*./herbata owocowa

Banan, ciastka, woda.

Zupa jarzynowa1*7*9*

Makaron z twarogiem, jogurtem naturalnym, truskawkami, kompot wiśniowy, jabłko

 

kcal

525kcal

150kcal

490kcal

 

JADŁOSPIS dekadowy oraz informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • DSC06478.JPG
  • DSC06480.JPG
  • DSC06484.JPG
  • DSC06492.JPG


Wszystkiego, co naprawdę trzeba wiedzieć nauczyłem się w przedszkolu – o tym jak żyć, co robić, jak

postępować, współżyć z innymi, patrzeć, odczuwać, myśleć, marzyć i wyobrażać sobie lepszy świat...

                                                                       

                                                                                              Robert Fulghum