godo

Przedszkole Publiczne Nr 3 z Oddziałem Integracyjnym w Pyrzycach

Jadłospis

 

11.12.17-22.12.17

ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

ZMIANY

 

11.12.17

PONIEDZIAŁEK

Zupa mleczna(płatki owsiane)1*7*pieczywo mieszane1*, masło7*, dżem, szynka, szczypior, pomidor, rzodkiewka, herbata z cytryną

Kubuś marchewkowo malinowy, ciastka holenderskie1*,

Zupa jarzynowa 7*9*,

Parowce z truskawkami i jogurtem naturalnym,1*3*7* kompot wieloowocowy. mandarynka

 

kcal

446kcal

201kcal

498kcal

 

12.12.17.

WTOREK

Pieczywo mieszane1*, masło,7* pasta z jajka 3*, papryka, ogórek świeży, ser żółty7*, kawa z mlekiem,7*

Jogurt naturalny z truskawkami,7* ciastka1*.

Krupnik ryżowy7*9*

Kotlet devolaj sur. z marchewki ,jabłka ,ananasa, jogurt naturalny7*, ziemniaki, kompot wieloowocowy ,melon.

 

kcal

591kcal

97kcal

555cal

 

13.12.17

ŚRODA

Zupa mleczna(płatki ryżowe)1*7*pieczywo mieszane1*, szynka drobiowa , ogórek świeży, szczypior, rzodkiewka, pasta z ryby wędzonej4*, herbata owocowa

Kisiel, polany jogurtem naturalnym7* z jabłkiem.

Barszcz czerwony7*9*

Gulasz z wołowiny, kasza gryczana1*, sur. z kiszonej kapusty, marchewki, jabłka, szczypiorku, kompot owocowy, mandarynka

 

 

455kcal

190kcal

598kcal

 

14.12.17

CZWARTEK

Pieczywo mieszane1*, masło7* ,dżem ,wędlina drobiowa, rzodkiewka, pomidor, szczypior, miód, herbata owocowa.

Sałatka owocowa, woda ,ciastka1*

Rosół z makaronem1*9* kotlet rybny1*3*4*, fasolka szparagowa, ziemniaki, kompot owocowy .jabłko

 

kcal

445 kcal

182kcal

509kcal

 

15.12.17

PIĄTEK

Rogal,1* twaróg,7* żurawina ,kakao7*marchew do pogryzienia

Kasza kukurydziana1*7* z jagodami ,woda.

Zupa ziemniaczana7*9*

Gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki, kompot wieloowocowy ,kiwi.

 

kcal

405kcal

151kcal

407 kcal

 

18.12.17

PONIEDZIAŁEK

Zupa mleczna(płatki jaglane)Pieczywo mieszane,1* masło,7* serdelki drobiowe na gorąco, ketchup, herbata z cytryną

Kubuś marchewkowo bananowy, ciastka kruche,1*

Zupa kalafiorowa Makaron z twarogiem, jogurtem naturalnym,1*3*7* truskawkami, kompot owocowy.

 

kcal

435kcal

201kcal

509kcal

 

19.12.17

WTOREK

Pieczywo mieszane1*, masło7*, pasta z tuńczyka4*, szczypior, ogórek kiszony ,ser żółty7* , herbata z cytryną

Maślanka truskawkowa7* woda.

Zupa ogórkowa 1*7*9* kotlet drobiowy panierowany1*3*, sur. z kapusty pekińskiej, marchwi, szczypiorku, żurawiny, jogurt naturalny, ziemniaki, kompot owocowy. banan

 

kcal

445kcal

97 kcal

571kcal

 

20.12.17

ŚRODA

Zupa mleczna(makaron) 1*7*pieczywo mieszane,1* masło, polędwica wędzona, pomidor, rzodkiewka, szczypior ,dżem, herbata z cytryną

drożdżowka1*3*7, woda.

Biały barszcz7*9* krokiety ryżowe1*3*7*, sur. wielowarzywna, kompot owocowy. kiwi

 

kcal

406kcal

321kcal

453kcal

 

21.12.17.

CZWARTEK

Pieczywo mieszane1*, masło, jajecznica,3* szczypior, kawa z mlekiem.

winogron, ciastka1* ,woda

Rosół z makaronem7*9*

schab w sosie koperkowym ,marchew z groszkiem op .ziemniaki ,kompot wiśniowy

 

kcal

406 kcal

151kcal

535kcal

 

22.12.17.

PIĄTEK

Rogal,1* twaróg,7* żurawina ,kakao7*/herbata owocowa ,marchew do pogryzienia

budyń z jagodami.1*7*

Zupa pomidorowa z ryżem7*9*

Ryba w cieście naleśnikowym1*3*4*, sur. z selera ,jabłka, brzoskwini, jogurtu naturalnego1*4*7* , .ziemniaki ,kompot wiśniowy

 

kcal

436kcal

1811kcal

651kcal

 

 JADŁOSPIS dekadowy oraz informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • DSC06478.JPG
  • DSC06480.JPG
  • DSC06484.JPG
  • DSC06492.JPG


Wszystkiego, co naprawdę trzeba wiedzieć nauczyłem się w przedszkolu – o tym jak żyć, co robić, jak

postępować, współżyć z innymi, patrzeć, odczuwać, myśleć, marzyć i wyobrażać sobie lepszy świat...

                                                                       

                                                                                              Robert Fulghum