godo

Przedszkole Publiczne Nr 3 z Oddziałem Integracyjnym w Pyrzycach

Jadłospis

 

 

03.09.18-14.09.18

 

ŚNIADANIE

II

ŚNIADANIE

 

OBIAD

ZMIANY

03.09.18

PONIEDZIAŁEK

Pieczywo mieszane1*, masło7*, jajecznica, kawa z mlekiem7*

Kubuś marchewkowo-bananowy, woda .winogron.

Krupnik ryżowy.

Gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna, sur. z kap. pekińskiej, marchewki, koperku, pory ,jogurt naturalny, kompot wieloowocowy.

 

 

04.09.18

WTOREK

Zupa mleczna(płatki jaglane)Pieczywo mieszane1*, masło7*, ser żółty7*, dżem, szczypiorek, ogórek świeży ,rzodkiewka,

Jogurt naturalny z truskawkami.

7*woda

Zupa pomidorowa z makaronem 9*

Kotlet mielony 1*3*, mizeria ze szczypiorkiem, jogurtem naturalnym7*, ziemniaki,

kompot wieloowocowy. jabłko

 

kcal

446kcal

151kcal

571kcal

 

05.09.18.

ŚRODA

Pieczywo mieszane, masło, szynka wieprzowa, ogórek świeży, pomidor, miód, kawa z mlekiem.

Kisiel polany jogurtem naturalnym7*, jabłko, woda

Zupa jarzynowa7*9*

Naleśniki z twarogiem7*, dżemem, truskawkami ,jogurtem naturalnym7*,

kompot owocowy. marchew do pogryzienia

 

kcal

452kcal

190 kcal

509kcal

 

 

06.09.18

CZWARTEK

Zupa mleczna(makaron)1*7*Rogal, masło7*, twaróg7*, żurawina, herbata owocowa.

Ciasto drożdżowe z owocami,1*3* kakao7*/woda, owoce

Barszcz czerwony7*9*

Udka pieczone ,wielo warzywna, ziemniaki, kompot wieloowocowy. Melon.

 

kcal

436 kcal

321 kcal

772kcal

 

07.09.18

PIĄTEK

Pieczywo mieszane,1* masło,7* wędlina krakowska sucha, sałata, pasta z jajka3*, szczypior, pomidor, ,kawa z mlekiem7

Kasza manna 1*7* z musem jagodowym

Rosół z makaronem1*7*9*

Ryba w cieście naleśnikowym, kalafior z wody ,ziemniaki, kompot z truskawek. Jabłko.

 

kcal

592 kcal

201kcal

530kcal

 

10.09.18

PONIEDZIAŁEK

Pieczywo mieszane1*, masło7*, szynka drobiowa, twaróg, kawa z mlekiem,

Kubuś marchewkowo- bananowy .ciastka holenderskie.1*3*

 

 

Zupa jarzynowa 7*9*

Ryż z truskawkami i jogurtem naturalnym1*7*, kompot owocowy ,owoc.

 

kcal

446 kcal

151kcal

425 kcal

 

11.09.18

WTOREK

Zupa mleczna(zacierka) 1*7*Pieczywo mieszane1*, masło7*, ser żółty7*, dżem, szczypior, rzodkiewka, herbata malinowa

Maślanka7* z truskawkami, woda

Krupnik zabielany.7*9*

Kotlet schabowy ,marchew z groszkiem oprószana, ziemniaki z koperkiem, kompot owocowy.

 

kcal

430kcal

97kcal

551 kcal

 

12.09.18

ŚRODA

Pieczywo mieszane1*, masło7, pasta z jajka3*,, szynka ,pomidor, sałata, szczypiorek, kakao7*

Kubuś marchewkowo- bananowy .ciastka holenderskie.1*3*/ kakao

Zupa ogórkowa 7*9*

Łazanki1*3* z kapustą białą, koperkiem, marchewką, kiełbasa, kompot

 

kcal

405kcal

201 kcal

501 kcal

 

13.09.18

CZWARTEK

Zupa mleczna(płatki ryżowe)1*7*Pieczywo mieszane,1* masło,7* pasta z tunczyka4*, miód, rzodkiewka, szczypior, pestki słonecznika, ,herbata z cytryną

Banan, krakersy1*3*, woda/kawa z mlekiem.7*

Biały barszcz.7*9*

Kurczak po chińsku z bukietem jarzyn, ryż1* ,kompot owocowy.

 

kcal

446kcal

181kcal

498kcal

 

14.09.18.

PIĄTEK

Pieczywo mieszane1*, masło7*, szynka drobiowa, twaróg7*, szczypior, ogórek świeży ,rzodkiewka, herbata owocowa/kawa

Kasza kukurydziana z jagodami.

Zupa pomidorowa z makaronem1*7*9*

Ryba w cieście naleśnikowym4* , sur. z białej kapusty, ziemniaki,

kompot wiśniowy.

 

kcal

540 kcal

151

450kcal

 

 

JADŁOSPIS dekadowy oraz informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

  • DSC06478.JPG
  • DSC06480.JPG
  • DSC06484.JPG
  • DSC06492.JPG


Wszystkiego, co naprawdę trzeba wiedzieć nauczyłem się w przedszkolu – o tym jak żyć, co robić, jak

postępować, współżyć z innymi, patrzeć, odczuwać, myśleć, marzyć i wyobrażać sobie lepszy świat...

                                                                       

                                                                                              Robert Fulghum