godo

Przedszkole Publiczne Nr 3 z Oddziałem Integracyjnym w Pyrzycach

Jadłospis

13.05.19-24.05.19

 

ŚNIADANIE

 

II ŚNIADANIE

 

OBIAD

ZMIANY

 

13.05.19

PONIEDZIAŁEK

Pieczywo mieszane 1*, masło 7*, jajecznica 3*,szczypior, kawa z mlekiem 7*

Jogurt z brzoskwiniami 7*, woda.

Zupa ziemniaczana 7*9*

Łazanki z kapustą, kiełbasą i koperkiem z marchewką 1*, kompot wieloowocowy.

 

kcal

367kcal

131kcal

490kcal

988kcal

14.05.19.

WTOREK

Zupa mleczna(płatki ryżowe)7* Pieczywo mieszane 1*, masło 7*, pasta rybna 4*,rzodkiewka, pomidor, szczypior, twaróg7*, marchew do pogryzienia.

Kubuś marchewkowo- bananowy.

Krupnik z kaszy jaglanej 7*9*

Karkówka w sosie koperkowym 1*, mizeria ze szczypiorkiem z jogurtem greckim 7*,ziemniaki, kompot wieloowocowy, kiwi.

 

kcal

355kcal

174kcal

459kcal

988kcal

15.05.19

ŚRODA

Pieczywo mieszane 1*, masło 7*, szynka gotowana 7*, ogórki świeże, szczypior, ser żółty 7*, herbata owocowa.

Kawa z mlekiem 7*,

melon.

Biały barszcz 7*9* krokiety ryżowe 3*7*, sur. z kapusty pekińskiej ,żurawiny, marchwi i szczypiorku, kompot owocowy.

 

kcal

391 kcal

116kcal

460kcal

967kcal

16.05.19

CZWARTEK

Zupa mleczna (płatki owsiane)1*7*

Pieczywo mieszane 1*, masło7, szczypior , pasta z jajka 3*, szczypior, rzodkiewka, pomidor, twaróg 7*, herbata owocowa.

Jogurt z truskawkami 7*, jabłko.

Zupa kalafiorowa7*.9*

Strogonow z kurczaka,1* sur wielowarzywna, kompot owocowy.

 

kcal

377kcal

131cal

460kcal

968kcal

17.05.19

PIĄTEK

Pieczywo mieszane 1*,masło 7*, szynka drobiowa 7*, ogórki świeże, szczypior, dżem, kawa z mlekiem 7*, rzodkiewka do pogryzienia.

Budyń z jagodami 7*

Zupa pomidorowa z makaronem1*7*9*

Ryba w cieście naleśnikowym 1*3*7*, ziemniaki, sur. z kiszonej kapusty, kompot owocowy, kiwi.

 

kcal

346kcal

141kcal

510kcal

997kcal

20.05.19

PONIEDZIAŁEK

Rogal 1*, masło 7*, twaróg 7*, żurawina, herbata , rzodkiewka do pogryzienia.

Kawa z mlekiem 7*, woda , banan.

Zupa ogórkowa 7*9*

Gulasz z szynki z warzywami, kalafior z wody, kasza gryczana 1*, kompot owocowy .

 

kcal

361kcal

150kcal

488kcal

999kcal

21.05.19.

WTOREK

Zupa mleczna (zacierka) 7* Pieczywo mieszane 1*, masło 7*, polędwica, szczypior 3*, rzodkiewka, ogórek kiszony, miód, herbata owocowa.

Jogurt z truskawkami 7*, woda , jabłko.

Zupa ziemniaczana z zacierką 7*9*

Kotlet z jajka w sosie koperkowo- musztardowym 3*, sur. z kapusty pekińskiej, żurawiny, marchwi i szczypiorku z jogurtem naturalnym 7* ziemniaki, kompot owocowy.

 

kcal

347 kcal

131kcal

515kcal

993kcal

22.05.19.

ŚRODA

Herbata owocowa 1*7* Pieczywo mieszane 1*, masło 7*, pasta z tuńczyka 4*, sałata, rzodkiewka, szczypior, ser żółty 7*, marchew do pogryzienia.

Drożdżówka z budyniem 1*3*, kakao, jabłko.

Rosół z makaronem 7*9*

Bryzol drobiowy, sur. z selera, jabłka, brzoskwini z jogurtem greckim 7*, ziemniaki, kompot owocowy.

 

kcal

336kcal

151kcal

505kcal

992kcal

23.05.19

CZWARTEK

Zupa mleczna (makaron) 1*7*

Pieczywo mieszane 1*, masło7*, wędlina krakowska, pomidor, sałata, szczypior, dżem, herbata owocowa.

Kasza kukurydziana z malinami 7*.

Krupnik ryżowy 9*.

Klopsiki rybne w sosie koperkowo-pomidorowy 4*, sur. z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka, kasza gryczana 1*, kompot owocowy, jabłko.

 

 

kcal

346kcal

116kcal

530kcal

992kcal

24.05.19

PIĄTEK

Pieczywo mieszane 1*, masło 7* jajecznica 3*szczypior, kawa z mlekiem 7*.

Jogurt z brzoskwiniami 7*, woda, jabłko.

Zupa pomidorowa z

makaronem 1*7*9*

Schab w sosie własnym, marchew z groszkiem, ziemniaki, kompot owocowy, kiwi.

 

kcal

367kcal

141kcal

460kcal

968kcal

JADŁOSPIS dekadowy oraz informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

 

  • DSC06478.JPG
  • DSC06480.JPG
  • DSC06484.JPG
  • DSC06492.JPG


Wszystkiego, co naprawdę trzeba wiedzieć nauczyłem się w przedszkolu – o tym jak żyć, co robić, jak

postępować, współżyć z innymi, patrzeć, odczuwać, myśleć, marzyć i wyobrażać sobie lepszy świat...

                                                                       

                                                                                              Robert Fulghum