godo

Przedszkole Publiczne Nr 3 z Oddziałem Integracyjnym w Pyrzycach

Jadłospis

 

 

29.10.18-09.11.18

 

ŚNIADANIE

 

II ŚNIADANIE

 

OBIAD

 

ZMIANY

 

29.10.18

PONIEDZIAŁEK

Pieczywo mieszane1*, masło,7* polędwica, papryka, ogórek świeży, pasta z jajka,3* herbata z cytryną.

 Kubuś marchewkowo bananowy, ciastka kruche,1*

Zupa jarzynowa7*9*,

Parowce z truskawkami,1* jogurtem naturalnym,7* kompot wieloowocowy. Jabłko ,

 

kcal

592kcal

201kcal

498kcal

 

30.10.18.

WTOREK

Pieczywo mieszane1*, masło7*, ser żółty7*, rzodkiewka, pasta z ryby wędzonej4*, szczypior ,pomidor, kawa z mlekiem7*

Banan, ciastko, woda

Barszcz  biały7*9*

Stek wieprzowy, kalafior z bułką tartą1* ,ziemniaki z koperkiem, kompot wieloowocowy ,owoc

 

kcal

592kcal

97kcal

457kcal

 

31.11.18

ŚRODA

 Zupa mleczna(płatki ryżowe) 1*7*pieczywo mieszane1*, masło7* ,dżem, ogórek kiszony ,wędlina drobiowa, rzodkiewka, szczypior, herbata z cytryna

Jogurt naturalny z malinami ,7* woda.

Rosół z makaronem1*9*                                 Ryba panierowana1*4*, mini marchew z bułką i masłem, ziemniaki, kompot owocowy .

 

kcal

410 kcal

102kcal

509kcal

 

02.11.18

PIĄTEK

Bułka ,1* twaróg,7* żurawina ,kakao7*/herbata owocowa, marchew do pogryzienia.

Kasza kukurydziana1*7* z jagodami ,woda.

Zupa ziemniaczana z zacierką7*9*

Strogonow  z kurczaka z bukietem warzyw, makaron, kompot wieloowocowy.

 

kcal

405 kcal

181kcal

453 kcal

 

05.11.18

PONIEDZIAŁEK

Pieczywo mieszane1*, masło7*, serdelki drobiowe na gorąco, ketchup, kawa z mlekiem7*

 Kubuś marchewkowo bananowy,

woda

Zupa ogórkowa 7*                                       Naleśniki z twarogiem1*7*i dżemem, jogurtem naturalnym,7* truskawkami, kompot owocowy. banan

 

kcal

592kcal

151kcal

509kcal

 

06.11.18

WTOREK

Pieczywo mieszane,1* masło,7* tuńczyk4*, pasta z jajka3*, rzodkiewka, szczypior, pestki dyni ,herbata z cytryną

Kisiel z jabłkami, ciastka ,woda

Zupa krupnik zabielany7*9*

Karkówka duszona w sosie pieczarkowym, ziemniaki, buraczki czerwone ,kompot owocowy.

 

kcal

435kcal

101 kcal

423 kcal

 

07.11.18

ŚRODA

Zupa mleczna(płatki owsiane)1*7*Pieczywo mieszane,1* masło,7* wędlina szynkowa, miód, rzodkiewka, szczypior, pestki słonecznika ,herbata owocowa

Drożdżówka z owocami1*3*7*, woda.

Rosół z  makaronem1*9*                       kotlet rybny4*, sur. z kisz. kapusty, marchwi, jabłka,

 ziemniaki, kompot owocowy.

 

kcal

445kcal

151kcal

551kcal

 

08.11.18.

CZWARTEK

Pieczywo mieszane1* ,masło7*jajecznica3* szczypior, kakao/herbata z cytryną

Jogurt naturalny z malinami,7* woda, ciastka kruche.1*

Zupa  kalafiorowa1*7*9*

Kotlet devolaj ,sur. selerem i jabłka, brzoskwinią, żurawiny, jogurt naturalny7*9*ziemniaki ,kompot wiśniowy

 

kcal

406 kcal

151kcal

555kcal

 

09.11.18.

PIĄTEK

Pieczywo mieszane,1* masło,7* pasztet pieczony, ser żółty7*, papryka, szczypior, pestki słonecznika ,herbata owocowa

budyń z jagodami.1*7*

Zupa pomidorowa z ryżem1*9*

Gulasz z szynki, kasza Kus Kus, fasolka szparagowa oprószana, kompot owocowy, kiwi

 

kcal

446kcal

201kcal

551kcal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JADŁOSPIS dekadowy oraz informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

JADŁOSPIS dekadowy oraz informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

  • DSC06478.JPG
  • DSC06480.JPG
  • DSC06484.JPG
  • DSC06492.JPG


Wszystkiego, co naprawdę trzeba wiedzieć nauczyłem się w przedszkolu – o tym jak żyć, co robić, jak

postępować, współżyć z innymi, patrzeć, odczuwać, myśleć, marzyć i wyobrażać sobie lepszy świat...

                                                                       

                                                                                              Robert Fulghum