godo

Przedszkole Publiczne Nr 3 z Oddziałem Integracyjnym w Pyrzycach

Jadłospis

 

 

07.01.19-18.01.19

 

ŚNIADANIE

 

II ŚNIADANIE

 

OBIAD

 

ZMIANY

 

07.01.19

PONIEDZIAŁEK

Pieczywo mieszane 1*, masło 7*, serdelki drobiowe, ketchup,   kawa z mlekiem.

Kisiel , jabłko, ciastka.

Zupa  jarzynowa 7*9*          Naleśniki z twarogiem, dżemem i truskawkami z jogurtem naturalnym 1*7* kompot wieloowocowy, kiwi.

 

kcal

455kcal

320kcal

530kcal

 

08.01.19.

WTOREK

Zupa mleczna (zacierka),

pieczywo mieszane 1*, masło 7*, pasta z tuńczyka 4*, papryka, ogórek świeży, twaróg 7*, kawa z mlekiem 7* .

Kubuś marchewkowo- bananowy, ciastka kruche 1*.

Krupnik ryżowy 7*9*

Udko z kurczaka pieczone, kalafior z wody, ziemniaki, kompot wieloowocowy, jabłko.

 

kcal

445kcal

97kcal

655cal

 

09.01.19

ŚRODA

Pieczywo mieszane 1*, szynka drobiowa, ogórek świeży, szczypior, rzodkiewka, ser żółty 7*, herbata owocowa.

Jogurt z owocami 7*, ciastka.

Barszcz ukraiński 7*9*

Łazanki z kapustą białą i kiełbasą, kompot owocowy, mandarynka.

 

 

445kcal

201kcal

556kcal

 

10.01.19

CZWARTEK

Pieczywo mieszane 1*, masło 7*, dżem, pasta z jajka 3*, rzodkiewka, pomidor, szczypior, herbata owocowa.

Ciasto drożdżowe z owocami, herbata z cytryną.

Zupa pomidorowa z ryżem  7*9*

Stek wieprzowy sur. wielowarzywna, ziemniaki, kompot owocowy, jabłko.

 

kcal

435 kcal

221kcal

509kcal

 

11.01.19

PIĄTEK

Pieczywo mieszane 1*masło 7*, szynka wieprzowa, ogórek świeży, szczypior, rzodkiewka, miód, herbata owocowa.

Kasza  kukurydziana 1*7* z jagodami , woda.

Rosół z makaronem 1*9*      Kotlet rybny 1*3*4*,  fasolka szparagowa, ziemniaki, kompot owocowy, jabłko.

 

kcal

410kcal

151kcal

535 kcal

 

14.01.19

PONIEDZIAŁEK

Rogal 1*, masło 7*, twaróg 7*, żurawina, kakao, marchew do pogryzienia.

 Kubuś marchewkowo- bananowy, ciastka kruche 1*.

Biały barszcz  7*9*

Pulpety drobiowe w sosie koperkowym, bukiet jarzyn, ziemniaki, kompot owocowy.

 

kcal

436kcal

201kcal

651kcal

 

15.01.19

WTOREK

Zupa mleczna (makaron), pieczywo mieszane 1*, masło7*, polędwica, szczypior, ogórek kiszony ,ser żółty 7*,                           herbata z cytryną.

Maślanka truskawkowa 7*,woda.

Zupa ogórkowa 1*7*9*   

 Krokiety ryżowe 1*3*7*,sur. z kapusty pekińskiej, marchwi, szczypiorku i żurawiny z jogurtem naturalnym, kompot owocowy, banan.

 

kcal

445kcal

97 kcal

453kcal

 

16.01.19

ŚRODA

Pieczywo mieszane 1*, masło, pasta z ryby wędzonej  4*, twaróg 7*, pomidor, rzodkiewka, szczypior, herbata z cytryną.

Kisiel z jabłkiem polany jogurtem naturalnym, ciastko 1*.

Krupnik ryżowy 7*9*

Karkówka w sosie 1*3*7*, marchew z groszkiem oprószana, ziemniaki, kompot owocowy, kiwi.

 

kcal

455kcal

190kcal

535kcal

 

17.01.19.

CZWARTEK

Pieczywo mieszane 1*, masło 7*, szynka wędzona, pomidor, sałata, miód, szczypior, kawa z mlekiem/herbata owocowa.

budyń z jagodami 1*7*.

Zupa pomidorowa z makaronem 7*9*

Ryba  panierowana 1*3*4*, sur. z selera , jabłka i brzoskwini z jogurtem naturalnym 4*7*9*, ziemniaki, kompot wiśniowy.

 

kcal

445 kcal

151kcal

509kcal

 

18.01.19.

PIĄTEK

Pieczywo mieszane 1*, masło 7*, jajecznica  3*, szczypior, kawa z mlekiem  7*, marchew do pogryzienia.

Racuchy smażone, herbata z cytryną.

Zupa ziemniaczana 7*9*

Kurczak po chińsku z bukietem jarzyn, kasza kus-kus , kompot wiśniowy, mandarynka.

 

kcal

436kcal

181kcal

551kcal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JADŁOSPIS dekadowy oraz informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

  • DSC06478.JPG
  • DSC06480.JPG
  • DSC06484.JPG
  • DSC06492.JPG


Wszystkiego, co naprawdę trzeba wiedzieć nauczyłem się w przedszkolu – o tym jak żyć, co robić, jak

postępować, współżyć z innymi, patrzeć, odczuwać, myśleć, marzyć i wyobrażać sobie lepszy świat...

                                                                       

                                                                                              Robert Fulghum