godo

Przedszkole Publiczne Nr 3 z Oddziałem Integracyjnym w Pyrzycach

Jadłospis

 

 

18.03.19-29.03.19

 

ŚNIADANIE

 

II ŚNIADANIE

 

OBIAD

 

ZMIANY

 

18.03.19

PONIEDZIAŁEK

Kawa na mleku.                           Pieczywo mieszane1*, masło7*, sałata, szynka wieprzowa, pomidor, szczypior, miód.

Kubuś marchewkowo- bananowy, jabłko.

Zupa kalafiorowa 7*9*

Naleśniki z twarogiem, dżemem, jogurtem naturalnym i  truskawkami, kompot wieloowocowy.

 

kcal

346kcal

97kcal

530kcal

973kcal

19.03.19.

WTOREK

Zupa mleczna (zacierka).  Pieczywo mieszane1*, masło7*, twaróg 7*, rzodkiewka, szczypior, dżem, herbata owocowa.

Kisiel z jabłkiem, polany jogurtem greckim, woda.

Krupnik z kaszy jaglanej 7*9*,

Sphagetti (makaron) z sosem mięsno- warzywnym, kompot wieloowocowy .

 

kcal

345kcal

115kcal

479kcal

939kcal

20.03.19

ŚRODA

Kakao na mleku.                      Pieczywo mieszane1*, masło7*, ser żółty, polędwica, rzodkiewka, pomidor, szczypior, herbata owocowa.

Maślanka truskawkowa.

Zupa ogórkowa z ziemniakami  7*9*

Krokiety ryżowe, sur. z marchewki, jabłka, ananasa z jogurtem greckim, kompot owocowy, winogron.

 

 kcal

361kcal

102kcal

527kcal

990kcal

21.03.19

CZWARTEK

Kawa z mlekiem.                            Pieczywo mieszane1*, masło7*, szczypior, rzodkiewka, pasta z  tuńczyka, ogórek kiszony, rzodkiewka, szczypior, pasta z jajka.

Kakao,  banan , woda.

Zupa pomidorowa z ryżem 7*9*                   Gulasz drobiowy w sosie koperkowym, sur. z selera, jabłka, brzoskwini z jogurtem greckim, ziemniaki, kompot owocowy.

 

kcal

376 kcal

110kcal

488kcal

974kcal

22.03.19

PIĄTEK

Zupa mleczna (płatki owsiane).

Pieczywo mieszane1*, masło7*, wędlina szynkowa, pomidor, szczypior, herbata owocowa,  miód, marchew do pogryzienia.

Kasza kukurydziana na mleku1*7* z malinami , woda.

Rosół z makaronem 9*

Pulpety rybne w sosie koperkowo-pomidorowym, sur. z kiszonej kapusty, ziemniaki, kompot owocowy, jabłka.

 

kcal

326kcal

140cal

540 kcal

1006kcal

25.03.19

PONIEDZIAŁEK

Zupa mleczna (płatki owsiane). Rogal ,masło7*, twaróg7*, żurawina, herbata, rzodkiewka do pogryzienia.

Deser jogurtowy z brzoskwiniami, woda.

Zupa kapuśniak 9*

Kotlet schabowy, marchew z groszkiem, ziemniaki, kompot owocowy, jabłko.

 

kcal

340kcal

97kcal

530kcal

967kcal

26.03.19

WTOREK

Kawa z mlekiem 7*                    Pieczywo mieszane1*, masło7*, szynka drobiowa, szczypior,  pomidor, rzodkiewka, pasta z jajka 3*.                                                    

Kubuś marchewkowo- bananowy,  jabłko.

Biały barszcz 1*7*9*      

Kluski leniwe z masłem, sur. z kap. pekińskiej,  jabłka z jogurtem naturalnym  i żurawiną, kompot owocowy, kiwi.

 

kcal

336kcal

144 kcal

530kcal

1010kcal

27.03.19

ŚRODA

 Pieczywo mieszane 1*7*,  masło7*, pasta z makreli 4*, ser żółty, ogórek kiszony, pomidor,  herbata malinowa.

Kakao na mleku7*, winogron.

 Zupa ziemniaczana 9*

Kurczak po chińsku z bukietem jarzyn, kasza Kus Kus,  kompot owocowy, jabłko.

 

kcal

378kcal

104kcal

496kcal

978kcal

28.03.19.

CZWARTEK

Zupa mleczna (płatki ryżowe) Pieczywo mieszane1*, masło7*, polędwica , pomidor, rzodkiewka, dżem ,szczypior, herbata owocowa.

Jogurt z truskawkami7*, woda.

Zupa  pomidorowa z ryżem 7*9*

Kotlet rybny , kalafior z wody, ziemniaki, kompot owocowy, jabłko.

 

kcal

346 kcal

141kcal

530kcal

1017kcal

29.03.19.

PIĄTEK

Kawa z mlekiem 7*                      Pieczywo mieszane 1*, masło7*, jajecznica, szczypior, marchew do pogryzienia.

 Kasza manna  z jagodami 7*

Zupa  ogórkowa 7*9*

Pulpety wieprzowe w sosie koperkowo-pomidorowym, kasza gryczana, sur. wielowarzywna,  kompot owocowy, banan.

 

kcal

326kcal

135kcal

530kcal

991kcal

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JADŁOSPIS dekadowy oraz informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

 

  • DSC06478.JPG
  • DSC06480.JPG
  • DSC06484.JPG
  • DSC06492.JPG


Wszystkiego, co naprawdę trzeba wiedzieć nauczyłem się w przedszkolu – o tym jak żyć, co robić, jak

postępować, współżyć z innymi, patrzeć, odczuwać, myśleć, marzyć i wyobrażać sobie lepszy świat...

                                                                       

                                                                                              Robert Fulghum