Niedobór witaminy D3 jest szczególnie zauważalny wraz z nadejściem jesieni: obniża się nastrój, pojawia się apatia, ludzie częściej zapadają na przeziębienia. Wiele osób wie, że głównym źródłem D3 jest ultrafiolet, ale wraz z nadejściem chłodów, dni słonecznych jest coraz mniej. Dlatego musisz pozyskać słoneczną witaminę z pożywienia i specjalnych suplementów diety. A najbardziej przyswajalna jest witamina D3 z lanoliny. Ale nie należy zapominać o odżywianiu: źródłami witaminy D3 są tłuste ryby, masło i oleje kukurydziane, wątroba, żółtko jaja, mleko.
Rola witaminy D3 z lanoliny w organizmie
Witamina D3 jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który pomaga budować zęby i kości, a także pomaga organizmowi wykorzystywać wapń. Część tej witaminy wytwarzasz w swoim ciele, ale pochodzi ona również ze źródeł żywności, takich jak olej rybny, a także ze źródeł zwierzęcych, takich jak woskowa substancja zwana lanoliną. Witamina D3 z lanoliny przechodzi rozległy proces chemiczny, ale nie działa inaczej w organizmie niż witamina D3 z oleju rybiego.
Oprócz mineralizacji tkanki kostnej, witamina D3 z lanoliną zapewnia:
- Przewodnictwo nerwowo-mięśniowe, wzrost komórek, modulowanie odpowiedzi immunologicznej.
- Zmniejszenie podatności na ostre wirusowe infekcje dróg oddechowych
- Zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych
- Zmniejsza podatność na choroby skóry i choroby serca.
Odpowiednie spożycie tej witaminy jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i krzepnięcia krwi. Regularne przyjmowanie suplementów witaminy D3 z lanoliny może pomóc złagodzić objawy zespołu jelita drażliwego. Ta witamina jest szczególnie ważna dla sportowców i osób odchudzających się. Udowodniono odwrotną zależność między witaminą D3 we krwi a poziomem tkanki tłuszczowej. Jej stosowanie D spowalnia wzrost komórek tłuszczowych i stymuluje wzrost mięśni.
Źródła witaminy D3
Jeszcze za naszych babć witaminę D3 podawano dzieciom w postaci nieprzyjemnego w smaku oleju rybnego. Dziś naukowcy wiedzą o tej ważnej witaminie znacznie więcej niż wtedy, często stawiając ją na równi z hormonami, ponieważ jej aktywna forma, kalcytriol, pomaga żywym komórkom syntetyzować setki różnych białek, mając ogromny wpływ na nasz układ odpornościowy, regulując wapń i metabolizm fosforu i pełni wiele innych funkcji.
Jej źródła:
- Witamina D3 produkowana jest w jednej postaci – w postaci cholekalcyferolu, różnica między różnymi suplementami tkwi w źródłach, z których ten cholekalcyferol jest pozyskiwany: oleju rybim, lanolinie, grzybach i porostach.
- Lanolina to wosk wyizolowany z owczej wełny, poddawany specjalnej obróbce w celu uzyskania cholekalcyferolu. To właśnie lanolina jest najczęściej wykorzystywana jako źródło D3, dobrze się wchłania i nie powoduje reakcji alergicznych. Dlatego lekarze najczęściej zapisują witaminę D3 z lanoliny.
- Olej rybny jest również popularnym surowcem do suplementów w płynie. Należy przy tym pamiętać, że wątroba ryb, która jest wykorzystywana jako źródło, może gromadzić rtęć i toksyny, a poza tym sam produkt może być ciężki dla żołądka.
- Cholekalcyferol pochodzący z porostów i grzybów jest wysoce przyswajalny i odpowiedni dla wegan i wegetarian, ale ten suplement jest bardzo drogi.
Czym jest lanolina?
Lanolina pozyskiwana jest ze zwierząt włochatych, takich jak owce. Aby wytworzyć witaminę D3 z lanoliny, producenci suplementów najpierw ją oczyszczają i krystalizują, a następnie poddają procesowi chemicznemu, który wytwarza substancję zwaną 7-dehydrocholesterolem. Jest ona następnie upłynniana w rozpuszczalniku organicznym i wystawiona na działanie promieniowania ultrafioletowego. Te zmiany chemiczne przekształcają 7-dehydrocholesterol w substancję zwaną witaminą D-3 z lanoliny. Następnie producenci suplementów dalej udoskonalają i krystalizują tę witaminę oraz dodają ją do swoich produktów.
Lanolina otrzymywana z wełny owczej to substancja tłuszczopodobna, znana wiele wieków temu i była szeroko stosowana przez Rzymian i Greków zarówno w celach kosmetycznych, jak i leczniczych. Oczywiście w tym czasie stosowano tłuszcz nierafinowany, który zawierał wiele szkodliwych substancji i innych zanieczyszczeń. Ale nawet w tamtych czasach rozwój kosmetologii nie stał w miejscu, a po pewnym czasie tłuszcz z wełny zaczął być poddawany specjalnej obróbce chemicznej, w wyniku której powstała czysta lanolina.
Działanie fizjologiczne witaminy D3 z lanoliny
Witamina D3 wspiera układ odpornościowy. Cholekalcyferol, forma witaminy D3 pochodząca z lanoliny, jest aż o 70% lepiej wchłaniana niż ergokalcyferol pochodzenia roślinnego (znany również jako witamina D2). Ponieważ bardzo niewiele pokarmów jest naturalnie bogatych w witaminę D3, zaleca się suplementację, zwłaszcza u dzieci, osób starszych i podczas ciąży. Suplementy witaminy D3 z lanoliny są polecane wszystkim podczas zimowych miesięcy.
Przedłużający się niedobór witaminy D3 może prowadzić do ścieńczenia i łamliwości kości u dorosłych, zwłaszcza u osób starszych. U dzieci niedobór tej witaminy może prowadzić do upośledzenia wzrostu i rozwoju zdolności motorycznych, osłabienia, podatności na infekcje, utraty apetytu i krzywicy.
Korzyści z witaminy D-3 z lanoliny
Ten rodzaj witaminy jest uważany za bardziej aktywny biologicznie, lekkostrawny, z minimalnymi skutkami ubocznymi. Lanolina w postaci witaminy D-3 polecana jest osobom z alergią na ryby oraz osobom z problemami złego wchłaniania (choroba jelita cienkiego, w której składniki odżywcze są słabo wchłaniane). Metoda wytwarzania witaminy D3 z lanoliny całkowicie powtarza syntezę witaminy w naturze i umożliwia uzyskanie bezpiecznego produktu naturalnego o wysokiej wydajności.