Wycieczka dla smakoszy po Europie, czyli wakacje na Sardynii
Kategorie:

Wycieczka dla smakoszy po Europie, czyli wakacje na Sardynii

Avatar
Opublikowane przez

Wycieczka dla smakoszy po Europie, czyli wakacje na Sardynii: Sardynia jest drugą co do wielkości wyspą wyłaniającą się z wód Morza Śródziemnego. Krajobraz tego miejsca jest raczej skalisty. Niektórzy nazywają tę część Włoch Karaibami Europy. Wszystko dzięki prawdziwie egzotycznemu klimatowi. Urlop na Sardynii to nie tylko okazja do podziwiania przepięknych formacji skalnych i obserwowania wielu niesamowitych flory i fauny. To także okazja do spróbowania doskonałych lokalnych potraw.

Wielu turystów zastanawia się, co można robić podczas podróży w tej części Włoch. W menu lokalnych restauracji dominują ryby i inne owoce morza, makarony, wieprzowina, sery i moda, z makaronem i pomidorami. Każdy z pewnością znajdzie coś, co zaspokoi jego kubki smakowe.

Owoce morza Fregula – słynne sardyńskie danie

Urlop na Sardynii https://wakacjenasardynii.pl/oferty-last-minute/ to okazja do spróbowania freguli z owoców morza, czyli małych kuleczek makaronu o dość twardej konsystencji. Podaje się go głównie na Sardynii. Można go jeść na wiele sposobów, ale najpopularniejszy jest maczany w bardzo gęstym sosie pomidorowym hoisin. Fregula to przykład dania, które zawiera prawie wszystkie smaki wyspy na jednym talerzu. To prawdziwa uczta dla podniebienia, która zachwyci nawet najbardziej wybrednego smakosza.

Seadas – sardyński deser z serem feta i miodem

Na Sardynii niezwykle ważne jest, aby każdy posiłek zakończyć czymś słodkim. Seadas to jeden z najpopularniejszych deserów w tej części Włoch. Deser wygląda jak pierogi. Wykonany jest z ciasta francuskiego i nadziewany świeżym serem feta. Seadas podawane są na gorąco i polane słynnym sardyńskim miodem. To prawdziwy wiersz dla kubków smakowych, który docenią wszyscy miłośnicy słodyczy.

Ricotta z miodem Abbamele

Urlop na Sardynii to doskonała okazja do skosztowania wielu lokalnych przysmaków, a ricotta z miodem Abbamele jest tego doskonałym przykładem. To bardzo proste, ale jednocześnie bardzo skuteczne. Składa się tylko z dwóch składników – świeżej ricotty i płynnego miodu. To danie można nazwać „niebem w ustach”. W wielu restauracjach podawany jest z Mirto, lokalnym likierem. Jego zadaniem jest wspomaganie układu pokarmowego.

Ravioli w sosie pomidorowym, sardyńska uczta

Wonton to rodzaj pierogów. Ręcznie robione przez miejscowych i wypełnione różnymi nadzieniami. Najpopularniejszymi kąskami są nadziewane roquefortem, serem z owczego mleka, polane sosem pomidorowym. Zdania na temat sosu były podzielone. Jedni lubią ją w wersji mięsnej, inni wybierają rozwiązanie wegetariańskie, czyli połączenie świeżych pomidorów i pomarańczy. To ravioli jest zwykle głównym daniem dnia. Serwowana jest zarówno w tradycyjnych domach, jak i restauracjach.

Mirtowa pieczona wieprzowina

Wycieczka dla smakoszy po Europie, czyli wakacje na Sardynii
Wycieczka dla smakoszy po Europie, czyli wakacje na Sardynii

Urlop na Sardynii to także świetna okazja, aby spróbować pieczeni z prosiąt. To danie jest najbardziej popularne we wnętrzu włoskiej wyspy, gdzie potrawy opierają się głównie na mięsie. Pieczony prosiak to nieodzowny element uczty, dekoracja sama w sobie.

Jest to doskonały przykład „powolnego gotowania”, ponieważ piecze się go bez pośpiechu. Ten proces może potrwać do kilku godzin i odbywa się na oczach gości. Miłośnicy mięsa pokochają ten przysmak. Mięso zdobią gałązki mirto, aromatycznego śródziemnomorskiego krzewu. Mirto występuje niemal na całej wyspie i jest również wykorzystywane do produkcji dżemów, kompotów i nalewek.

Pecorino sardo

Podczas wakacji na Sardynii koniecznie trzeba spróbować lokalnego przysmaku, sera feta. To bardzo smaczne jedzenie przygotowywane przez miejscowych tradycyjnymi metodami. Kupując ser, warto zwrócić uwagę, czy na etykiecie widnieje słowo „DOP”. To gwarancja wysokiej jakości produktu, w procesie produkcji stosowane są wyłącznie zdrowe metody, a miejsce przechowywania zapewnia jego maksymalną świeżość.

Pomoia – soczysty grejpfrut z Sardynii

Sardynia https://www.facebook.com/SardyniaWczasy/ to miejsce, w którym z pewnością odnajdą się miłośnicy owoców. Pompia to połączenie grejpfruta i pomarańczy. Owoce duże, ciężkie, soczyste i słodkie. Występuje tylko w północno-wschodniej części wyspy i jest świetnym powodem, aby ją odwiedzić. To bardzo smaczna propozycja! Sardyńczycy robią z niego wiele przetworów. Popularne są nalewki i konfitury z pompio, ale warto spróbować też na surowo. Na przykład Pompio można kupić na lokalnych rynkach. Najlepiej smakuje, gdy jego skórka jest jeszcze rozgrzana słońcem. Opuszczając wyspę, żałuje tylko, że nie mogę zabrać ze sobą kilku koszyczków tych przysmaków, którymi można się delektować przez cały rok.